Detoxikácia pečene

Zdravie a celková vitalita každého človeka je závislá na tom, ako jeho telo dokáže vylučovať a čistiť toxíny z tela. Denne prijímame množstvo znečisťujúcich látok z prostredia, toxické produkty, spracované potraviny, atď. a väčšina ľudí nutne potrebuje detoxikáciu! Najlepším riešením je detoxikácia pečene.

Telo sa najúčinnejšie zbavuje toxínov práve cez pečeň. Pečeň je vlastne jeden z najusilovnejšie pracujúcich orgánov nášho tela. Jej prácou je čistenie krvi od toxínov, produkcia žlče, ktorá je potrebná na trávenie tukov, rozkladanie hormónov, ukladanie potrebných vitamínov a železa. Ak pečeň nepracuje tak, ako má, naše telo nebude skonzumované jedlo tráviť správne, a to sa týka hlavne tukov.

Medzi najzákladnejšie funkcie pečene patria tieto:

  • spracovanie živín absorbovaných črevami
  • regulácia zloženia krvi a tvorba rovnováhy medzi bielkovinami, tukmi a cukrami
  • ničenie starých červených krviniek
  • tvorba esenciálnych chemikálií na podporu zrážania krvi
  • rozkladanie a metabolizmus alkoholu a liekov
  • tvorba esenciálnych bielkovín a cholesterolu
  • odstránenie toxínov z krvi, vrátane bilirubínu, amoniaku a iných látok
  • uskladnenie minerálov, železa a vitamínu A.

Aby sa pečeň vedela postarať o správnu funkčnosť tela, svoju prácu musí vykonávať bez chýb a bez problémov. 

Chcete sa cítiť zdravo?

Pociťujete neustálu únavu, bolesti brucha, hlavy alebo máte problém schudnúť? Pri týchto, ale aj iných problémoch Vám dokážeme pomôcť.

Ak sa spomenie ochorenie pečene, väčšina ľudí si predstaví len alkoholikov s cirhózou pečene. Cirhóza je vážna zdravotná komplikácia, avšak pravdou je, že konzumácia alkoholu nie je jej jedinou príčinou.

K cirhóze pečene môže viesť veľmi veľa faktorov, vrátane konzumácie neuvarených kôrovcov, niektorých liekov (vrátane acetaminofénu), chronického nedostatku živín, konzumácie jedovatých húb a vystavenie sa chemikáliám.

Cirhóza sa tvorí pri nahrádzaní jazvového tkaniva za zdravé bunky pečene. Jazvové tkanivo vtedy stále rastie a funkcia pečene sa obmedzuje. Ďalším biologickým krokom je zlyhanie pečene, ktoré vznikne, ak je poškodenie jazvovým tkanivom príliš veľké a pečeň nemôže vykonávať svoju funkciu.

Detoxikácia pečene z tela účinne vylúči toxíny

Dnes musí telo človeka čeliť mnohým druhom toxínov, ktoré máme doma, v práci alebo v našich potravinách. Pre naše zdravie je samozrejmé, že sa musíme snažiť udržať si pečeň čo najzdravšiu. Nižšie nájdete niekoľko rizikových faktorov, ktoré sú spojené s nesprávnou funkciou pečene:

  • nízka hladina draslíka
  • konzumácia veľkého množstva alkoholu
  • užívanie intravenóznych drog alebo liekov
  • transfúzie krvi pred rokom 1992
  • vystavenie priemyselným chemikáliám a toxínom
  • nechránený sex
  • obezita a strava bohatá na nasýtené tuky a spracované potraviny
  • tetovanie alebo piercing
  • vysoká hladina triglyceridov v krvi
  • lieky na predpis vrátane acetaminofénu
  • vírusové infekcie
  • autoimunitné ochorenia.

Hlavné príznaky nesprávnej funkčnosti pečene

Ak ste na sebe spozorovali niektoré z nižšie uvedených príznakov, pravdepodobne vaša pečeň nepracuje optimálne. Ak sa identifikujete s niektorými príznakmi uvedenými nižšie a platia pre vás aj niektoré riziká uvedené vyššie, je potrebné situáciu začať riešiť:

  • nadúvanie a plynatosť
  • pálenie záhy (tzv. kyselina)
  • zápcha
  • zožltnutie pokožky alebo očí (príznak žltačky)
  • nemôžete schudnúť
  • vysoký krvný tlak
  • náladovosť, úzkosť alebo depresia
  • tmavý moč
  • ružovka 
  • chronická únava
  • nadmerné potenie
  • ľahko sa vám vytvoria rany a modriny
  • slabá chuť do jedla.

Funkciu pečene môžete našťastie zlepšiť. Pomocou detoxikácie pečene sa funkčnosť vašej pečene môže obnoviť už do niekoľkých týždňov.

6 krokov k detoxikácii pečene

Ponúkame vám 6 hlavných krokov k detoxikácii pečene:

1. Vylúčenie toxických potravín a jedál zo stravy

Ak konzumujete stravu bohatú na spracované potraviny, riziko pre vašu pečeň sa automaticky zvyšuje.
Hydrogenované oleje, rafinované cukry, spracované potraviny alebo rôzne polotovary sú pre náš systém toxické.

Pridané dusičnany a dusitany, ktoré bežne nájdeme v polotovaroch alebo fastfoodoch, sú spájané s vážnymi zdravotnými následkami.

Tieto chemikálie sa používajú na zachovanie potravín a ich konzerváciu. Zabraňujú rastu baktérií a zachovávajú prirodzenú farbu potraviny. Tieto jedlá by ste mali vymeniť za  zdravé alternatívy. Zdravé potraviny chutia výborne, a s trochou kreativity môžete jednoducho vytvoriť zdravé jedlá pre celú rodinu.

Napríklad si ugrilujte bio kuracie prsia alebo morčacie prsia namiesto rýchleho občerstvenia alebo nejakej maškrty. Lupienky a iné spracované maškrty nahraďte čerstvým ovocím, mrkvou, orechmi alebo domácimi musli tyčinkami.

Hydrogenované oleje, známe aj ako ‘trans tuky,’ obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov. Chemická štruktúra samotného oleja sa upravuje, aby mal tento olej dlhšiu trvanlivosť. Konzumácia trans tukov dramaticky zvyšuje riziko ochorení srdca, a to až o 25% alebo viac. Okrem toho trans tuky spôsobujú problémy s imunitným systémom a môžu viesť k zápalom v tele.

Ako zdravú a chutnú alternatívu klasických makarónov so syrom môžete vyskúšať kašu z nízko kalorických syrových špagiet s hrozienkami a orechmi. Kaša zo špagiet neobsahuje veľa kalórií ani tukov a je dobrým zdrojom niacínu, vitamínu B6, mangánu, draslíka a kyseliny pantoténovej. Orechy sú zasa plné omega-3 mastných kyselín a obsahujú antioxidanty podporujúce zdravie kardiovaskulárneho systému.

2. Pite šťavy zo surovej zeleniny

Bolo by nemožné, ak by ste chceli zjesť všetku tú zeleninu potrebnú k účinnej detoxikácii pečene, avšak ak si túto zeleninu zmixujete do štiav, môžete si ľahko vytvoriť 4-5 dávok čerstvej, ľahko a rýchlo konzumovateľnej bio zeleniny. V takomto nápoji môžete mať aj zeleninu, ktorá vám príliš nechutí, pretože v kombinácii s inou zeleninou dostane omnoho lepšiu chuť a získate tak chutný zeleninový nápoj plný vitamínov.

Ak vaša pečeň nefunguje správne, šťavami zo surovej zeleniny nebudete zaťažovať vnútorné orgány a táto strava sa bude v tele veľmi jednoducho tráviť. Okrem toho sa v tejto podobe aj lepšie absorbuje.

Zelenina vhodná na účinnú detoxikáciu pečene je hlavne kapusta, karfiol a kel. Táto kombinácia možno neznie príliš lákavo, ale ak si sem pridáte aj inú chutnú zeleninu, napríklad mrkvu, uhorku alebo cviklu, nápoj bude veľmi chutný a prospešný.

Zelenina pomáha znižovať kyslosť v tele a pomáha pri udržaní správneho pH. Experimentujte s rôznymi kombináciami. Pridajte si do nápoja aj bylinky, ako petržlen, mätu alebo iné, a každý nápoj bude niečím výnimočný a nikdy nie rovnaký.

Skúsiť môžete napríklad aj šťavu z mrkvy a zázvoru. Čerstvá bio mrkva je skvelá na detoxikáciu pečene. V pečeni sa totiž beta-karotén mení na vitamín A, ktorý pomáha pri odplavovaní toxínov a odbúravaní tuku z pečene.

Vysoký podiel vlákniny pomáha podporiť zdravie tráviaceho systému a eliminuje toxíny z tela. Koreň zázvoru pomáha upokojiť podráždený tráviaci trakt, redukuje plyny v črevách a má silné protizápalové účinky. Pridať môžete aj šťavu z čerstvého pomaranča, ktorý dodá sladkosť a vitamíny C, A a B6.

3. Sústreďte sa na potraviny bohaté na draslík

Prijímate denne odporúčanú dávku draslíka o hodnote 4700 mg? Pravdepodobne nie. Potraviny bohaté na draslík pomáhajú znížiť krvný tlak, cholesterol a podporujú zdravý kardiovaskulárny systém. Samozrejme pomáhajú aj pri detoxikácii pečene. Ak máte možnosť konzumovať potraviny bohaté na draslík, uprednostnite ich pred užívaním doplnkov stravy s touto látkou.

Sladké zemiaky (batáty)

Možno je to prekvapujúce, ale nie sú to banány, ktoré sú najbohatším zdrojom draslíka. Sú to batáty. Stredne veľký „sladký zemiak“ obsahuje asi 700 mg draslíka. Okrem toho je plný vlákniny a beta-karoténu.

Batát má iba 131 kalórií a je bohatý na vitamín B6, C, D, železo, horčík. Je prirodzene sladký a jeho sacharidy sa pomaly vylučujú do krvi, vďaka čomu v krvi prudko nevzrastie hladina cukru.

Paradajková šťava

Draslík a ostatné prospešné látky v paradajkách, sa najlepšie užívajú koncentrované v paradajkovej šťave, kaši alebo v paste. Jeden pohár paradajkového pyré obsahuje 1065 mg draslíka a 1 pohár čerstvých paradajok obsahuje len 400 mg draslíka. Pri výbere šťavy, pasty alebo pyré si určite vyberte produkt z bio paradajok.

Ak si chcete urobiť vlastnú paradajkovú šťavu, paradajky rozkrojte na polovicu a upečte ich v rúre na 30 minút na 200°C, kým sa nezačne odlupovať vrchná časť paradajky. Potom ich vyberte, vrchnú časť odstráňte a zvyšok dajte do mixéra. Ak chcete, vyberte aj veľké zrniečka. Zmes uložte do liatinového hrnca a varte na miernom ohni asi 1-2 hodiny.

Repa a špenát

Repa je bohatá na antioxidanty. V jednom pohári repy je asi 1300 mg draslíka. Do vášho nápoja zo šťavy z čerstvej zeleniny môžete pridať repu jemne nakrájanú na kúsky. Repa je prirodzeným čističom žlčníka a zlepšuje prúdenie žlče. Čerstvý špenát je tiež veľmi užitočný – je to skvelý zdroj draslíka s dávkou 840 mg v rámci jednej porcie.

Fazuľa

Či už je to biela, červená alebo čierna fazuľa, všetky druhy obsahujú veľké množstvo draslíka, bielkovín a vlákniny. Fazuľu môžete pridať do rôznych jedál podľa vašej chuti. Veľmi chutná je kombinácia fazúľ a čerstvej mrkvy a zeleru.

Melasa

Iba 2 čajové lyžičky tohto výživného prírodného sirupu obsahujú 10% dennej odporúčanej dávky draslíka. Draslík obsiahnutý v tejto potravine je sprevádzaný aj potrebným železom, vápnikom, mangánom a meďou.

Melasu môžete zakomponovať do vašej stravy ako prírodné sladidlo, napríklad na ovsenú kašu alebo kašu z quinoe na raňajky. 2 lyžičky pridané do kávy zintenzívnia chuť tohto nápoja a znížia jeho kyslé hodnoty.

Banány

Z banánov si môžete urobiť skvelé smoothie. V porovnaní s inými potravinami bohatými na draslík obsahuje banán 470 mg, čo je ale v tomto prípade druhoradé. Banán hlavne pomáha pri trávení, pomáha pri redukcii toxínov a ťažkých kovov z tela, a tieto procesy sú veľmi dôležité v rámci detoxikácie pečene.

Prosím pozor: Ak máte vysokú hladinu draslíka v obličkách, potraviny bohaté na draslík by ste mali konzumovať s mierou.

4. Kávový výplach

Kávový výplach pomáha pri zápche, redukuje únavu a pomáha pri detoxikácii pečene. Počas výplachu alebo klystíru je potrebné v črevách zadržať kávu, aby sa táto tekutina dostala cez stenu tenkého čreva až do pečene.

Má to stimulačný efekt, ktorý podporuje tvorbu žlče, pomáha pri naštartovaní funkčnosti žlčníka a pečene. Rovnako sa týmto zaháji proces produkcie glutatiónu, silnej detoxikačnej zlúčeniny, ktorá pomáha rozložiť nahromadené toxíny.

Eliminácia toxínov je najdôležitejšou vecou v rámci detoxikácie pečene. Je potrebné zaručiť, aby sa toxíny nehromadili a vylúčili z vášho tráviaceho systému.

2 lyžičky mletej kávy skombinujte s 3 pohármi filtrovanej vody a nechajte variť. Varte na miernom ohni asi 15 minút a potom nechajte vychladnúť. Zmes preceďte a použite sadu na výplach čriev. Zmes sa v sebe snažte udržať aspoň 10-15 minút a potom ju vypusťte.

5. Užívajte doplnky stravy z púpavy, mlieča zelinného a kurkumy

Mlieč zelinný

Mlieč zelinný je považovaný za kráľa spomedzi detoxikačných byliniek. Je to ideálna bylinka na detoxikáciu pečene. Mlieč pomáha eliminovať hromadenie ťažkých kovov v tele, toxínov z prostredia, a pomáha odbúravať alkohol z pečene.

Okrem toho pomáha redukovať negatívne vplyvy chemoterapie a ožarovania na pečeň. Aktívnou látkou je silymarín, ktorý posilňuje steny buniek v pečeni a podporuje regeneráciu organizmu.

Chcete sa cítiť zdravo?

Pociťujete neustálu únavu, bolesti brucha, hlavy alebo máte problém schudnúť? Pri týchto, ale aj iných problémoch Vám dokážeme pomôcť.

Kurkuma

Kurkuma pomáha pri bolestiach kĺbov a je účinným antidepresívom. Pomáha pri trávení, udržuje v krvi správny pomer cukru a podporuje aj zdravie tkanív pečene.

Dnes prebieha mnoho štúdií, ktoré skúmajú vplyv kurkumy na zdravie človeka. Je možné, že sa ňou dá liečiť Alzheimerova choroba, rakovina, depresia, osteo-artritída, prsníky, prostata a chronická bolesť.

Koreň púpavy

Väčšina majiteľov domov so záhradkami nemá rado púpavu, pretože táto rastlinka sa voľne a nekontrolovateľne množí každú jar. Avšak táto rastlina, a hlavne jej koreň, je plná vitamínov a minerálov.

Koreň púpavy má prírodný diuretický účinok, čím umožňuje pečeni rýchlejšie sa zbaviť toxínov. Tiež pomáha pri posilnení imunitného systému, pri ustálení hladiny cukru v krvi, upokojuje pálenie záhy a upokojuje aj podráždený tráviaci trakt.

6. Jedzte pečienku alebo užívajte pečeňové tabletky

Pečienka z mladého, zdravého, na tráve sa pasúceho dobytka alebo kureniec je bohatá na vitamín A a B, kyselinu listovú, cholín, železo, meď, zinok, chróm a CoQ10. Pečienka je jednou z najvýživnejších potravín aké poznáme.

Ak neznesiete konzumáciu pečienky, môžete užívať aj pilulky z hovädzej pečene. Vyhľadajte si taký doplnok stravy, ktorý neobsahuje zbytočné hormóny, pesticídy alebo antibiotiká použité počas kŕmenia dobytka.